BIODIESEL - Energie Nouă Pentru Un Aer Sănătos

   
Home

Traducator Automat

Ne cerem scuze pentru calitatea traducerii, dar apreciem utilitatea acestui serviciu. Credem ca oricine poate intelege ce dorim sa transmitem, chiar in foarte multe limbi. Acesta website informativ este pus la dispozitia utilizatorilor GRATUIT, de aceea speram sa avem parte de intelegere. Va multumim!

Biodiesel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obţine din lipide naturale , ca uleiuri vegetale sau grasimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale de esterificare şi trans-esterificare. Se poate folosi în substituirea totală sau parţială a petro-dieselului.

Biodieselul poate să se amestece cu motorină care provine din rafinarea petrolului în diferite cantităţi. Se folosesc abrevieri potrivit procentajului de biodiesel din amestec: B100 în cazul folosirii de 100% biodiesel, sau notaţii ca B5, B15 sau B30 unde numărul indică procentajul de volum biodiesel din amestec.

Uleiul vegetal, ale cărui propietăţi pentru impulsarea motoarelor se cunosc de la inventarea motorului diesel datorită rezultatelor lui Rudolf Diesel. La începutul secolului XXI, în contextul căutării de noi surse de enegie şi a îngrijorării privind încălzirea globală, s-a impulsat folosirea lor în locul derivaţilor din petrol.

Biodieselul descompune cauciucul natural, de aceea este necesar substituirea prin elastomeri sintetici în cazul folosirii de amestecuri cu un înalt conţinut de biodiesel.

Impactul ambiental si consecinţele sociale din previzibila producţie şi comercializare masivă, în special în tările în curs de dezvoltare sau în lumea a treia, este obiectul între specialişti şi diferite agenţi sociali, guvernamentali şi internaţionali.

Proprietăţi

Biodieselul se descrie ca un compus organic din acizi graşi de lanţ lung sau scurt.

Relaţii de sinteză

Procesul de trans-esterificare consită în combinarea , uleiului (în mod normal vegetal) cu un alcool uşor, în mod normal metanol şi lasă reziduu propanotriolul de care se poate profita în industria cosmetică.

Materii prime

Sursa de ulei vegetal în mod normal este uleiul de rapiţă, este o specie cu un înalt conţinut de ulei şi se adaptează bine la climele reci. Totuşi există şi alte varietăţi cu randament mai mare la ha. cum ar fi palmierul de ulei, jatropha curcas etc. Deasemenea se pot folosi şi uleiuri folosite (ex. uleiul uzat la bucătărie) în cazul lui materia este ieftină, în plus în acest mod se reciclează cea ce altfel ar fi fost reziduu.

În plus există şi alte materii prime din care se pot extrage ulei. În selva amazoniană sunt folosite ca materie primă: piñón, sacha inchi, mamona, şi palmierul de ulei.

Procese industriale

În ziua de azi există diverse procese industriale cu ajutorul cărora se poate obţine biodiesel. Cele mai împortante sunt:

1.Procesul bază-bază, prin care se foloseşte un catalizator, hidroxidul. Acest hidroxid poate fi Hidroxid de sodiu (soda caustică) sau Hidroxid de potasiu.

2.Procesul acid-bază, este procesul în care se face prima dată o esterificare acidă şi apoi continuă cu procesul normal bază-bază, se folosesc în general acizi cu un înalt grad de aciditate.

3.Procese supercritice, în acest proces nu este nevoie prezenţa unui catalizator, se face la temperaturi înalte în care uleiul şi alcolul reacţionează fără necesitatea ca un agent extern ca hidroxidul acţioneze în reacţie.

4.Procese enzimatice, în ziua de azi se cercetează unele enzime care pot să fie folosite ca acceleratori de reacţie ulei-alcool. Acest proces nu se foloseşte în actualitate datorită înaltului cost , cea ce impiedică sa se producă biodiesel în mari cantităţi. Cresterea preţului combustibilor convenţionali il face mai competitiv.

 
Site disponibil pentru colaborare.

Pentru detalii va rugam sa ne contactați.

Sustineti ideea ca Romania sa atinga pragul de 5% consum biodiesel din totalul de carburanti pana in 2010 ?
 

Noutati in industrie

Cine este online ?

Avem 2 vizitatori online